IMA service starting very slow

IMA Service taking 10 to 15 minutes to start on remote servers.
Common troubleshooting steps:
1. Ran Dscheck /full (servers, applications, folders, groups)
2. Checked the VPN settings (ping times, and so on)Average Ping time = 68ms latency
We checked which IMA module we were currently waiting on while IMA was in a starting state by looking in the registry at the following key:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Citrix\IMA\RuntimeValue: CurrentlyLoadingPlugin
While IMA was starting, we monitored this key for a value that remained there for most of the time that IMA was in the starting state. We needed to refresh the registry periodically by pressing F5 or choosing refresh from the View menu.
In this particular case, IMA was waiting on the MFSrvSs.dll module. This meant that the IMA Service was waiting on the Servers Subsystem
1. Stop the IMA service.
2. Delete the MSLicensing key in HKLM\Software\Citrix on 32 bit server and HKLM\Software\Wow6432Node\Citrix
3. Recreate the Local Host Cache (LHC) and restart IMA.

Advertisements

About Murugan B Iyyappan

Working as a Technical Specialist - Citrix solutions architect with 13 years of experience in the IT industry. Expertise in Citrix XenApp and VMware in Windows platform.
This entry was posted in Citrix XenApp and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s